Babcina polewa kakaowa
Składniki:
- Polewa kakaowa – składniki:
- 65 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
Jak zrobić babciną polewę kakaową?
Sposób przygotowania:
1. Polewa kakaowa – przepis:
Na początku na małym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Następnie wszystkie składniki na polewę kakaową mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
2. Potem płynną masę ściągamy z ognia dodajemy kakao, energicznie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Polewa kakaowa jest gotowa do użycia.
Porady – dodatkowe informacje
Polewa do ciast może być również wykonana z czekolady. Wtedy najlepiej przygotować ją używając kąpieli wodnej. Wystarczy ustawić na garnku mniejsze naczynie i umieścić w nim czekoladę. Ważne, aby wybrać naczynie nie wykonane ze szkła. Najlepsze będą miski metalowe. Po dodaniu śmietanki kremówki należy cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak powstającą polewę najlepiej jest mieszać za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki. Wtedy można sukcesywnie kontrolować stopień powstawania polewy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Azjatyckie Tagliatelle z polędwicą wieprzową
Następny przepis: babcine kruche ciasteczka...