Aromatyczne Kofty na grilla
Zapraszam Was w aromatyczną podróż kulinarną z Piotrem Zielińskim, mistrzem smaku i pasjonatem gotowania. Jego blog kulinarny to prawdziwa skarbnica inspiracji, a dziś pragniemy podzielić się wyjątkowym przepisem na aromatyczne Kofty na grilla. Te soczyste i perfekcyjnie przyprawione mięsne kuleczki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Piotr Zieliński, zainspirowany swoimi podróżami po świecie i tajnikami lokalnych kuchni, stworzył ten wyjątkowy przepis, który pozwoli Wam poczuć się jak prawdziwi mistrzowie kucharze. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, zapalmy grill i wyruszajmy na kulinarne podboje. Gotowi? Start!
admin
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego (oryginalnie jagnięcina, ale może być też wieprzowe lub pomieszane wołowe z wieprzowym)
- 1 średnia cebula
- sól
- pół łyżeczki pieprz cayenne
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście
- 1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- płaska łyżeczka kurkumy
- płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
- 1 pęczek zielonej pietruszki (ok. 5 łyżek)
- 1 duży ząbek czosnku
- pół szklanki wody lub bulionu
- 5 patyczków do szaszłyków
Aromatyczne kofty na grilla – jak zrobić?
- Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie formujemy podłużne klopsy i spłaszczamy tak na grubość 1 cm. Nabijamy po środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu.
Aromatyczne Kofty na grilla – dodatkowe informacje
Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć je w zimnej wodzie. Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczne jajka z Harissą
Następny przepis: Aromatyczny danie jednogarnkowe z warzyw i dorsza