Aromatyczne jajka z Harissą

Aromatyczne jajka z Harissą

Zapraszamy do kolejnej kulinarnej podróży ze mną, Piotrem Zielińskim, twórcą tego inspirującego bloga kulinarnego. Dzisiaj pragnę podzielić się przepisem na aromatyczne jajka z Harissą – wyjątkową kompozycją smaków, która oczaruje Wasze podniebienia.

W mojej kulinarno-podróżniczej przygodzie, zgłębiając tajniki różnych kuchni świata, natrafiłem na Harissę – kultowy sos północnoafrykański o wyrazistym i pikantnym smaku. To właśnie on był inspiracją do stworzenia tego oryginalnego przepisu, który przeniesie Was wprost do krainy egzotycznych smaków.

Każde danie jest dla mnie nie tylko zwykłym posiłkiem, ale prawdziwą opowieścią, w której smaki i tekstury spotykają się w harmonii. Przekonajcie się sami, jak niewielka ilość Harissy może odmienić proste jajka, nadając im wyjątkową, pikantną nutę.

Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Razem wyruszymy na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii. Czas rozpocząć przygodę z aromatycznymi jajkami z Harissą i zasmakować w egzotyce bez wyjeżdżania z kuchni.

Składniki:

  • 16 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego 6%
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy Harissa
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kminku, imbiru
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół – igieł rozmarynu, cząbru
  • sól do smaku

Aromatyczne jajka z harissą – jak zrobić?

  1. Do szerokiego rondla wsypać przyprawę Harissa, kminek, imbir, igły rozmarynu, cząber oraz wlać oliwę/olej – rozgrzać na dość dużym płomieniu i dołożyć obrane ze skorupek jajka. Całość smażyć pod przykryciem 3 min, potrząsając rondlem.
  2. Po tym czasie wlać ocet, sos sojowy i Worcester – podgrzewać w analogiczny sposób przez 1 – 2 min. Gotową potrawę doprawić do smaku solą. Jajka można podać na ciepło lub na zimno.

Aromatyczne jajka z Harissą – dodatkowe informacje

Skład przyprawy Harissa – pieprz cayenne (48%), wędzone chili, czosnek, kminek (6%), kolendra (6%), kmin rzymski (6%), nasiona kopru włoskiego, pieprz, mięta, cynamon, imbir.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką
Następny przepis: Aromatyczne Kofty na grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode