Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka
Składniki:
- 1 podwójna, duża pierś z kurczaka (ok. 700 g)
- Marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki curry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka – jak zrobić?
- Mięso umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Przełożyć do naczynia.
- Składniki marynaty wymieszać i polać nią pierś.
- Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
- Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową.
- Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół).
- Piec przez ok. 25 minut.
- Po upieczeniu mięso pozostawić na ok. 15 minut, przed rozkrojeniem, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły.
- Serwować na ciepło lub na zimno.
Słowa kluczowe: aromatyczna pierś z kurczaka, soczysta pierś z kurczaka pieczona, przepis na pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, jak upiec filety z kurczaka w piekarniku, przepis na pieczona pierś z kurczaka, delikatna pierś z kurczaka, pieczona pierś z kurczaka przepis, pierś z kurczaka pieczona w naczyniu, jak doprawić pierś z kurczaka, jak upiec filet z kurczaka, przepis na pieczoną pierś z kurczaka, jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku, filet kurczaka z piekarnika, w jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka, sposób na pierś z kurczaka, jak przyrządzić pierś z kurczaka, pierś kurczaka pieczona, jak upiec pierś z kurczaka, pierś w piekarniku, pierś pieczona, pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, pieczona pierś z kurczaka, pierś z kurczaka z piekarnika
Porady – dodatkowe informacje
Mięso można także upiec w rękawie do pieczenia, a 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć wierzch, aby mięso się zarumieniło. Podczas wyciągania mięsa nie należy używać ostrych przedmiotów (widelca, szpikulca), aby zapobiec nakłuwaniu mięsa i wypływaniu soku. Najlepiej do tego celu użyć łopatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: aromatyczna gęsta gorąca czekolada na owocach sezonowych
Następny przepis: Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy