Angielskie Jacket Potato

Angielskie Jacket Potato

Witamy na naszym blogu kulinarnym, gdzie pasja i smak spotykają się w niezapomnianych przepisach. Dzisiaj przedstawiamy Wam jedno z naszych ulubionych dań – Angielskie Jacket Potato. To wyjątkowe danie, które jest prawdziwą ikoną brytyjskiej kuchni. Pieczone ziemniaki po angielsku, czyli jacket potatoes, to proste, ale niezwykle smaczne danie, które zasmakuje każdemu. Delikatne wnętrze ziemniaka w połączeniu z chrupiącą skórką tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Przygotowane z różnymi dodatkami, takimi jak ser, boczek czy kwaśna śmietana, jacket potatoes mogą stać się głównym daniem na obiad lub przekąską na przyjęciu. Przyrządzenie ich jest łatwe i przyjemne, a efekt zapewnia niezapomniane uczucie satysfakcji. Połączcie esencję angielskiej kuchni z naszą pasją do gotowania i odkrywania nowych smaków. Przyłączcie się do nas w tej kulinarnej podróży i rozbudźcie swoje zmysły smaku, eksperymentując z Angielskimi Jacket Potato.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dużych pieczarek
  • 25 dag chudego boczku
  • 15 dag wędzonego oscypka lub innego wędzonego sera
  • masło
  • opcjonalnie oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Angielskie jacket potato – jak zrobić?

  1. 1.

    Ziemniaki myjemy, osuszamy i wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Możemy także posmarować je masłem lub oliwą z oliwek – skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca. Przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pozostawiamy na około godzinę.

  2. 2.

    W czasie, gdy ziemniaczki się pieką kroimy pieczarki, boczek i cebulę w drobną kosteczkę, czosnek trzemy. Smażymy boczek z cebulką, pod koniec dodając starty czosnek. Osobno podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.

  3. 3.

    Gotowe ziemniaczki wyciągamy z pieca (miękkość możemy sprawdzić np. widelcem). Przekrawamy wzdłuż i w poprzek tworząc „krzyżyk”. Wnętrze ziemniaka smarujemy masełkiem i odrobinę solimy. Nakładamy farsz pieczarkowo-mięsny i posypujemy wcześniej startym serem. Danie jest gotowe do zjedzenia, smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Danie możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej z pieczarkami i serem. Anglicy uwielbiają je z pastą z tuńczyka lub chilli con carne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Angielskie brownie
Następny przepis: Angielskie Naleśniki z Porami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode