Angielskie Jacket Potato
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 10 dużych pieczarek
- 25 dag chudego boczku
- 15 dag wędzonego oscypka lub innego wędzonego sera
- masło
- opcjonalnie oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Angielskie jacket potato – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki myjemy, osuszamy i wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Możemy także posmarować je masłem lub oliwą z oliwek – skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca. Przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pozostawiamy na około godzinę.
-
2.
W czasie, gdy ziemniaczki się pieką kroimy pieczarki, boczek i cebulę w drobną kosteczkę, czosnek trzemy. Smażymy boczek z cebulką, pod koniec dodając starty czosnek. Osobno podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
-
3.
Gotowe ziemniaczki wyciągamy z pieca (miękkość możemy sprawdzić np. widelcem). Przekrawamy wzdłuż i w poprzek tworząc „krzyżyk”. Wnętrze ziemniaka smarujemy masełkiem i odrobinę solimy. Nakładamy farsz pieczarkowo-mięsny i posypujemy wcześniej startym serem. Danie jest gotowe do zjedzenia, smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Danie możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej z pieczarkami i serem. Anglicy uwielbiają je z pastą z tuńczyka lub chilli con carne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Angielskie brownie
Następny przepis: Angielskie Naleśniki z Porami