Żytnie podpłomyki a’la ciasteczka
Podpłomyki żytnie a’ la ciasteczka to wyjątkowy przepis, który łączy w sobie tradycję z nowoczesnym podejściem do pieczenia. Te niezwykle smaczne i chrupiące „ciasteczka” są wykonane z mąki żytniej, co nadaje im charakterystycznego, intensywnego smaku. Stanowią doskonały wybór na drugie śniadanie, przekąskę czy też jako dodatek do zup i sałatek. Aromat dopiekanych podpłomyków, wydobywający się z piekarnika, sprawi, że kuchnia wypełni się niepowtarzalnym zapachem. Oto przepis na niecodzienną wersję podpłomyków żytnich, która z pewnością zaskoczy domowników i gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 jajo
- szczypta soli
- olej lniany tłoczony na zimno
Żytnie podpłomyki a’la ciasteczka – jak zrobić?
- Do mąki dodajemy jajo, szczyptę soli i odrobinę ciepłej przegotowanej wody, zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto cienko wałkujemy. Szklanką wycinamy krążki.
- Krążki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię bez tłuszczu. Opiekamy podpłomyki, aż zrobią się jasne i będą mieć jasnobrązowe plamki.
- Podajemy z olejem lnianym do maczania.
Żytnie podpłomyki a’la ciasteczka – dodatkowe informacje
Podpłomyki żytnie można także podawać z takimi dodatkami jak domowy twarożek czy na słodko z dżemem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żytnie gofry - idealne
Następny przepis: Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek