Żytnie podpłomyki a'la ciasteczka

Żytnie podpłomyki a’la ciasteczka

Podpłomyki żytnie a’ la ciasteczka to wyjątkowy przepis, który łączy w sobie tradycję z nowoczesnym podejściem do pieczenia. Te niezwykle smaczne i chrupiące „ciasteczka” są wykonane z mąki żytniej, co nadaje im charakterystycznego, intensywnego smaku. Stanowią doskonały wybór na drugie śniadanie, przekąskę czy też jako dodatek do zup i sałatek. Aromat dopiekanych podpłomyków, wydobywający się z piekarnika, sprawi, że kuchnia wypełni się niepowtarzalnym zapachem. Oto przepis na niecodzienną wersję podpłomyków żytnich, która z pewnością zaskoczy domowników i gości.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • olej lniany tłoczony na zimno

Żytnie podpłomyki a’la ciasteczka – jak zrobić?

  1. Do mąki dodajemy jajo, szczyptę soli i odrobinę ciepłej przegotowanej wody, zagniatamy elastyczne ciasto.
  2. Ciasto cienko wałkujemy. Szklanką wycinamy krążki.
  3. Krążki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię bez tłuszczu. Opiekamy podpłomyki, aż zrobią się jasne i będą mieć jasnobrązowe plamki.
  4. Podajemy z olejem lnianym do maczania.

Żytnie podpłomyki a’la ciasteczka – dodatkowe informacje

Podpłomyki żytnie można także podawać z takimi dodatkami jak domowy twarożek czy na słodko z dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żytnie gofry - idealne
Następny przepis: Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode