Zupa z kapustą Pak Choi
Zupa z kapustą Pak Choi to zdrowe i pyszne danie, które pochodzi z kuchni azjatyckiej. Bez wątpienia, to doskonała propozycja na lekki, pożywny obiad lub kolację. Kapusta Pak Choi, znana również jako chińska kapusta, jest jednym z głównych składników tej zupy. Stanowi bogactwo witamin i minerałów, a jej niepowtarzalny smak doskonale komponuje się z innymi składnikami. Przygotowanie tej zupy jest proste i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Ten przepis na zupę z kapustą Pak Choi to idealny sposób na zdrowy, niskokaloryczny posiłek, który jest zarazem sycący i smaczny.
admin
Składniki:
- 2 sztuki kapusty Pak Choi
- 1 sztuka papryki spiczastej
- 2 sztuki małych marchewek
- 1 sztuka małej czerwonej cebuli
- 1 sztuka małej białej cebuli
- 12 gramów imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka garam masali
- 0,5 łyżeczki harissy
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- DODATKI
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- jajko ugotowane na twardo
- makaron *
- * Do zupy idealnie pasuje chiński makaron Mie, japoński Udon lub tajski makaron ryżowy.
- Świetnie sprawdzą się też zwykłe polskie nitki makaronowe w gniazdach.
Zupa z kapustą pak choi – jak zrobić?
- Kapustę Pak Choi kroimy wzdłuż. Marchewki kroimy w słupki, paprykę w paski, czosnek i imbir w plasterki, a cebule w kostkę. Słupki marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 8 minut. W tym czasie szklimy na oleju obie cebule, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, czosnek oraz imbir i smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia się ich pięknego aromatu.
- Zawartość patelni wraz z pokrojoną kapustą dodajemy do gotującej się marchewki. Do bulionu dodajemy także garam masalę oraz harissę i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Na koniec zupę doprawiamy sosem sojowym oraz miodem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Wierzch posypujemy czarnym sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zupa z kapustą Pak Choi – dodatkowe informacje
Do przygotowania zupy możemy użyć intensywnego bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego. Świetnie sprawdzi się domowy rosół z kury.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z kalarepy-śląska oberiba
Następny przepis: Zupa z gąsek