Zupa z kapustą Pak Choi

Zupa z kapustą Pak Choi

Zupa z kapustą Pak Choi to zdrowe i pyszne danie, które pochodzi z kuchni azjatyckiej. Bez wątpienia, to doskonała propozycja na lekki, pożywny obiad lub kolację. Kapusta Pak Choi, znana również jako chińska kapusta, jest jednym z głównych składników tej zupy. Stanowi bogactwo witamin i minerałów, a jej niepowtarzalny smak doskonale komponuje się z innymi składnikami. Przygotowanie tej zupy jest proste i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Ten przepis na zupę z kapustą Pak Choi to idealny sposób na zdrowy, niskokaloryczny posiłek, który jest zarazem sycący i smaczny.

Składniki:

  • 2 sztuki kapusty Pak Choi
  • 1 sztuka papryki spiczastej
  • 2 sztuki małych marchewek
  • 1 sztuka małej czerwonej cebuli
  • 1 sztuka małej białej cebuli
  • 12 gramów imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 0,5 łyżeczki harissy
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • DODATKI
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • jajko ugotowane na twardo
  • makaron *
  • * Do zupy idealnie pasuje chiński makaron Mie, japoński Udon lub tajski makaron ryżowy.
  • Świetnie sprawdzą się też zwykłe polskie nitki makaronowe w gniazdach.

Zupa z kapustą pak choi – jak zrobić?

  1. Kapustę Pak Choi kroimy wzdłuż. Marchewki kroimy w słupki, paprykę w paski, czosnek i imbir w plasterki, a cebule w kostkę. Słupki marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 8 minut. W tym czasie szklimy na oleju obie cebule, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, czosnek oraz imbir i smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia się ich pięknego aromatu.
  2. Zawartość patelni wraz z pokrojoną kapustą dodajemy do gotującej się marchewki. Do bulionu dodajemy także garam masalę oraz harissę i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Na koniec zupę doprawiamy sosem sojowym oraz miodem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Wierzch posypujemy czarnym sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zupa z kapustą Pak Choi – dodatkowe informacje

Do przygotowania zupy możemy użyć intensywnego bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego. Świetnie sprawdzi się domowy rosół z kury.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z kalarepy-śląska oberiba
Następny przepis: Zupa z gąsek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode