Zupa z gąsek

Zupa z gąsek

Barszcz z gąsek to wyjątkowy przepis kulinarny prosto z polskich lasów, o wyrazistym smaku i przepięknym, intensywnym kolorze. To danie, które będzie idealnym rozwiązaniem zarówno na chłodne, jesienne dni, jak i na eleganckie, rodzinne obiady. Głównym składnikiem jest gąska, grzyb o charakterystycznym, delikatnym smaku i aromacie, niezwykle popularny w polskiej kuchni. Barszcz z gąsek łączy w sobie tradycję, niepowtarzalny smak i zdrowie, dostarczając szereg niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów i poszukujesz nowych pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni, zupa z gąsek z pewnością Cię zainteresuje. Przygotuj potrzebne składniki i ciesz się smakiem lasu prosto z twojego talerza!

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów
  • 2 kostki rosołowe lub bulion warzywny
  • 1 cebula
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • mielony pieprz do smaku
  • koperek lub zielona pietruszka

Zupa z gąsek – jak zrobić?

  1. Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wodzie, po 10 minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, płucząc pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody z kostkami rosołowymi, dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
  2. Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko jeden raz zagotować .Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

Słowa kluczowe: barszcz z gąsek, zupa z gąsek

Zupa z gąsek – dodatkowe informacje

Zupę z gąsek można ugotować na wywarze mięsnym lub warzywnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa z groszku konserwowego
Następny przepis: zupa z fasoli z puszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode