zupa z fasoli z puszki

zupa z fasoli z puszki

Zupa z fasoli z puszki to doskonały sposób na szybki, smaczny i pożywny posiłek. Ten domowy klasyk, bazujący na czerwonej fasoli z puszki, przynosi ciepło i ukojenie w chłodne dni. Idealna dla tych, którzy cenią sobie prostotę i wygodę gotowania, ta zupa fasolowa zawiera wyjątkowy mix smaków, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub jako urozmaicenie codziennego menu. Nie jest wymagająca w przygotowaniu, a jej intensywny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1 kość od schabu
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 młode marchewki
  • kilka małych młodych ziemniaczków
  • kawałek selera
  • korzeń i natka pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 kiełbaski
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu)
  • łyżka oleju
  1. Zalać kość wodą i gotować do wrzenia. Odlać wodę i zalać świeżą zimną wodą.
  2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane ziemniaczki, pokrojoną w plasterki marchew, seler i korzeń pietruszki. Odrobinę posolić.
  3. Gotować aż warzywa będą miękkie.
  4. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać plasterki kiełbasy i podsmażyć.
  5. Fasolę odcedzić i przepłukać.
  6. Do gotowego wywaru wrzucić kiełbasę i fasolę. Gotować chwilkę i przyprawić.
  7. Na końcu dodać śmietankę.
  8. Na talerzach posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Zupa z fasoli z puszki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

Porady – Dodatkowe informacje

Ja odlewam zalewę z fasoli, ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z gąsek
Następny przepis: Zupa z dyni piżmowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode