Zupa z dyni piżmowej

Zupa z dyni piżmowej

Pora na ciepłe, jesienne smaki! Już pierwszy kęs Zupy z Dyni Piżmowej przenosi nas w świat przytulnych, jesienno-zimowych posiłków. Ciepła, aksamitna tekstura sprawia, że jest to idealna propozycja na chłodne dni. Ta zupa z dyni, dzięki swojej łagodnej konsystencji, jest doskonałą propozycją dla dzieci. Miłośnicy dyni piżmowej z pewnością pokochają tę wersję zupy. Krem z dyni piżmowej jest niewątpliwe delikatny i satysfakcjonujący. To przepis, który warto wypróbować, jeśli jesteś fanem dyni lub po prostu szukasz pomysłu na comfort food na zimowe wieczory. Ta zupa z dyni piżmowej z pewnością was zaskoczy!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • duża dynia piżmowa
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • duża szczypta cynamonu
  • sól i pieprz

Zupa z dyni piżmowej – jak zrobić?

  1. Przygotowanie: Dynię piżmową obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Marchewkę, cebulkę oraz ziemniaki również drobno kroimy. Podsmażamy wszystkie warzywa razem na maśle przez kilka minut. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Po tym czasie miksujemy na gładką masę. Dodajemy cynamon, pieprz i sól do smaku.

Porady – dodatkowe informacje

Zupa z dyni piżmowej to idealny wybór dla dzieci. Dzięki niej mogą poznać smak dyni w przyjemnej, kremowej formie. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na tę wyjątkową zupę.

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki i marchewkę.
  3. Zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj zupę z kleksem śmietany i grzankami.

Zupa z dyni piżmowej będzie smakowitym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. Aromatyczny smak dyni i delikatna konsystencja sprawią, że będzie to jedno z Twoich ulubionych dań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa z fasoli z puszki
Następny przepis: Zupa z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode