Zupa z kalarepy-śląska oberiba

Zupa z kalarepy-śląska oberiba

Zupa z kalarepy, znana także jako śląska oberiba, to doskonała propozycja na zdrowy, sycący obiad. Ten prosty i często niedoceniany warzywniak, jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Kalarepa, wraz z jej aromatycznymi liśćmi, stanowią podstawę tej pysznej zupy, która jest jednym z klasyków kuchni śląskiej. Jej delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom szukającym nowych kulinarnych doświadczeń. Przyrządzanie zupy z kalarepy to także doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa podczas jego sezonu.

Składniki:

  • Jedna świeża kalarepa z zielonymi liśćmi, 3-5 ziemniaków, mieszanka warzyw – 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, por, kawałek selera, odrobina oliwy, sól, pieprz

Zupa z kalarepy-śląska oberiba – jak zrobić?

  1. Włoszczyznę wrzucamy do 1,5l wrzącej wody lekko słonej, gotujemy ok 10-15min.
  2. Kalarepę obieramy ze skorki, kroimy w kostkę lub w paseczki.
  3. Liście kalarepy (bez łodyg) kroimy w cieniutkie paseczki a obrane ziemniaki w kostkę.
  4. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy kalarepę oraz ziemniaki (można dodać też kostkę bulionu warzywnego) gotujemy do miękkości. Gdy już będą miękkie dodajemy liście kalarepy oraz łyżkę oliwy.
  5. Gotujemy kilka minut aż liście zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem, zabielamy śmietaną. SMACZNEGO!

Słowa kluczowe: zupa z kalarepy z liśćmi, kalarepa przepisy zupa, oberiba zupa, oberiba przepis, kalarepowa zupa, zupa z liśćmi kalarepy, zupa z kalarepki, kalarepa po śląsku, zupa z kalarepy przepisów, zupa z kalarepy przepis, zupa z kalarepy przepisy, zupa kalarepowa, oberiba, zupa z kalarepy.

xxxx – dodatkowe informacje

Zupa z kalarepy-śląska oberiba świetnie smakuje posypana posiekanym koperkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z kurkami
Następny przepis: Zupa z kapustą Pak Choi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode