Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem to znany i lubiany smak wielu pokoleń. Nic nie smakuje lepiej na ciepły, letni obiad niż orzeźwiająca zupa szczawiowa, która nie tylko ugasi pragnienie, ale również dostarczy cennych witamin i minerałów. Składniki są proste, ale efekt końcowy jest zawsze zaskakujący. Właśnie dlatego zupa szczawiowa jest tak ceniona w polskiej kuchni. Mimo ostrego, charakterystycznego smaku, jest bezpieczna nawet dla najmłodszych, dlatego pamiętamy ją często z czasów naszego dzieciństwa. Jej przygotowanie nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy doświadczenia, a wynik zadowoli każde podniebienie. Ta zupa to prawdziwy smak lata.

Składniki:

  • 20 dag świeżych liści szczawiu
  • 10 dag marchewki- obranej
  • 5 dag pietruszki korzenia- obranego
  • 5 dag selera korzenia- obranego
  • 5 dag cebuli- obranej
  • 30 dag nowych ziemniaczków- obranych
  • wywar z rosołu
  • sól, pieprz czarny- do smaku
  • masło do przesmażenia szczawiu- ok. 2- 3 łyżek
  • Zaprawka:
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Zupa szczawiowa z jajkiem – jak zrobić?

  1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
  2. Kroimy je w drobną kostkę. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Po wygotowaniu wody wlewamy wywar z rosołu.
  3. Szczaw przebieramy, myjemy. Najlepszy z własnej hodowli.
  4. Szczaw przesmażamy na maśle. Zmienia on kolor. Dodajemy szczaw do zupy. Gotujemy chwilkę. Doprawiamy przyprawami do smaku. Jajka, ugotowane na twardo, obieramy. Dzielimy na ósemki lub ćwiartki. Wykładamy na talerz, zalewamy gorącą zupą.
  5. Smacznego 🙂

XXXX – dodatkowe informacje

Kwasowość zupy regulujemy szczawiem. Zamiast śmietany możemy wlać mleko. Zaprawkę zastąpić serkiem topionym. Zupa smakuje również odgrzana.

Szczaw jest zdrowym warzywem, ale spożywany z umiarem. Zawiera bowiem szczawiany, które niekorzystnie wpływają na nerki. Uważa się, że flawonoidy występujące w szczawiu niszczą komórki nowotworowe i przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego w organizmie. Zawiera także witamin: A, E, C, niacynę, wapń, ryboflawin, żelazo, kwas foliowy.

Ciekawostka: codziennie picie 1 litra szczawiowej wody sporządzonej z 10 gram szczawiu, pomoże usunąć nałóg palenia papierosów, stres i nadmiar kalorii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi
Następny przepis: Zupa szczawiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode