Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to wyjątkowy symbol kulinarny, który przypomina o ciepłych, wiosennych dniach. To tradycyjne danie, które ma niezwykle orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, idealne na pierwsze ciepłe dni wiosny lub chłodne letnie popołudnia. W naszym przepisie zupa szczawiowa jest przyrządzona na kostce rosołowej dla dodania głębi smaku. Wykorzystane w nim składniki są proste i łatwo dostępne. Mimo to, finałowe danie to prawdziwe arcydzieło, pełne aromatycznych nut i smaku, które po prostu rozpłynie się w Twoich ustach. Zachęcamy do odkrywania tradycji kulinarnej z tym przepisem na zupę szczawiową.

Składniki:

  • Słoiczek szczawiu (mały)
  • Wywar może być z kostki rosołowej
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • Śmietana
  • 2 jajka /na osobę

Zupa szczawiowa – jak zrobić?

  1. Na kostce rosołowej robimy wywar.
  2. Do wywaru dodajemy słoiczek szczawiu i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  3. Dodajemy kilka łyżek kaszy mannej, aby delikatnie zagęścić zupę. Gotujemy 2-3 minuty i doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem.
  4. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i polewamy odrobiną śmietany.
  5. Smacznego.

Zupa szczawiowa – dodatkowe informacje

Można użyć świeżego szczawiu. Zerwany szczaw myjemy, mielimy w maszynce (lub bardzo drobniutko siekamy), solimy i zagotowujemy z łyżką wody. Tak przygotowany można też włożyć do słoiczka i zagotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA SZCZAWIOWA z ryżem
Następny przepis: Zupa szczawiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode