Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Pyszna, klasyczna zupa pomidorowa jest daniem, które kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnymi obiadami. Dzięki wykorzystaniu kostki rosołowej, zyskuje głęboki, intensywny smak. Ta wersja przepisu na pomidorówkę na kostce rosołowej cieszy się niezmienną popularnością od pokoleń. Łatwość wykonania i dostępność składników czynią z nią doskonałą opcję na każdy obiad. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Zupa pomidorowa z kostki rosołowej to kwintesencja tradycyjnej polskiej kuchni. Wypróbuj ten przepis, ciesz się smakiem pełnowartościowego rosołu i doświadcz satysfakcji, jaką daje przygotowanie własnego obiadu w domu.

Składniki:

  • około 2-3 litry rosołu lub woda + marchew + pietruszka korzeń
  • kostka rosołowa Winiary
  • około 100g koncentratu pomidorowego lub 4 większe świeże pomidory
  • 2-3 łyżeczki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie

Zupa pomidorowa – jak zrobić?

  1. W przypadku gdy posiadamy rosół, należy go zagotować. Jeżeli go nie posiadamy, należy do gorącej wody wrzucić kostkę rosołową, dodać wegetę, pieprz i odrobinę soli. Marchewkę i pietruszkę korzeń obrać, pokroić w słupki i wrzucić do wywaru, pogotować aż zmięknie.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę, szczyptę soli, wymieszać. Wlać chochelkę zupy pomidorowej, aby zahartować, wymieszać i wlać do całości zupy. Zagotować. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, maggą.

Zupa pomidorowa – dodatkowe informacje

W sezonie letnim zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów. Należy pokroić je na mniejsze kawałki i przesmażyć na margarynie, a następnie przetrzeć przez sitko do wywaru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa pomidorowa na skrzydełkach z czosnkową nutą
Następny przepis: Zupa pomidorowa na porcji rosołowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode