Zupa pomidorowa na porcji rosołowej

Zupa pomidorowa na porcji rosołowej

Zupę pomidorową na porcji rosołowej często nazywamy „małą czarną” polskiej kuchni. Jest jednym z najpopularniejszych posiłków, który cieszy się ogromnym uznaniem szczególnie podczas zimowych miesięcy. Jej wyrazisty smak i intensywny kolor to zasługa doboru składników, wśród których królują oczywiście pomidory. Jednak kluczową kwestią jest tu zasmażka do zupy pomidorowej. To od niej zależy głębia smaku i aksamitna konsystencja zupy. Zasmażka nadaje zupie niepowtarzalnego charakteru, czyniąc ten tradycyjny polski obiad wyjątkowym. Zupa pomidorowa na porcji rosołowej to danie pełne smaku i aromatu, które rozgrzewa, syci i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Porcja rosołowa/kości wieprzowe
  • Przecier pomidorowy
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por
  • Cebula
  • Śmietana
  • Masło
  • Mąka
  • Czosnek
  • Natka pietruszki/bazylia

Zupa pomidorowa na porcji rosołowej – jak zrobić?

  1. Mięso wrzucamy do garnka z warzywami, przyprawiamy i gotujemy wywar przez około 1h.
  2. Odcedzamy i dodajemy przecier pomidorowy.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
  4. Wlewamy zasmażkę do zupy.
  5. Pod koniec podrabiamy śmietaną.
  6. Dodajemy ząbek czosnku i posypujemy natką pietruszki.
  7. Podajemy z ryżem lub z makaronem.

Zupa pomidorowa na porcji rosołowej – dodatkowe informacje

Do wywaru na zupę pomidorową dosyp zasmażkę, by była smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa pomidorowa
Następny przepis: Zupa pieczarkowo-porowo-serowa z pulpecikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode