Zupa pomidorowa na porcji rosołowej
Zupę pomidorową na porcji rosołowej często nazywamy „małą czarną” polskiej kuchni. Jest jednym z najpopularniejszych posiłków, który cieszy się ogromnym uznaniem szczególnie podczas zimowych miesięcy. Jej wyrazisty smak i intensywny kolor to zasługa doboru składników, wśród których królują oczywiście pomidory. Jednak kluczową kwestią jest tu zasmażka do zupy pomidorowej. To od niej zależy głębia smaku i aksamitna konsystencja zupy. Zasmażka nadaje zupie niepowtarzalnego charakteru, czyniąc ten tradycyjny polski obiad wyjątkowym. Zupa pomidorowa na porcji rosołowej to danie pełne smaku i aromatu, które rozgrzewa, syci i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- Porcja rosołowa/kości wieprzowe
- Przecier pomidorowy
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- Por
- Cebula
- Śmietana
- Masło
- Mąka
- Czosnek
- Natka pietruszki/bazylia
Zupa pomidorowa na porcji rosołowej – jak zrobić?
- Mięso wrzucamy do garnka z warzywami, przyprawiamy i gotujemy wywar przez około 1h.
- Odcedzamy i dodajemy przecier pomidorowy.
- Na patelni roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
- Wlewamy zasmażkę do zupy.
- Pod koniec podrabiamy śmietaną.
- Dodajemy ząbek czosnku i posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy z ryżem lub z makaronem.
Zupa pomidorowa na porcji rosołowej – dodatkowe informacje
Do wywaru na zupę pomidorową dosyp zasmażkę, by była smaczniejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa pomidorowa
Następny przepis: Zupa pieczarkowo-porowo-serowa z pulpecikami