Zupa-krem ziemniaczano-porowa

Zupa-krem ziemniaczano-porowa

Zapraszam do odkrycia magicznego smaku zupy-kremu ziemniaczano-porowej. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, która sprawi, że poczujesz wspaniałe, ciepłe objęcia komfortu. Delikatny smak ziemniaków doskonale komponuje się z aromatem porów, tworząc rozkoszną symfonię smaków. Jego aksamitna, kremowa konsystencja sprawia, że ta zupa jest prawdziwym przeżyciem kulinarnym, od pierwszej do ostatniej łyżeczki. Przygotowana według tego przepisu zupa porowa krem na długo pozostanie w twojej pamięci, a jej smak skłoni cię do częstych powrotów do tego przepisu. Przygotuj wszystkie składniki i zanurz się w świecie prawdziwie domowych, pysznych zup!

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1,5 l wody
  • Sól, pieprz
  • 1 lyzka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Na grzanki
  • 3 pajdy chleba (może być już podeschniety)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 laski kiełbasy Śląskiej lub innej
  • Śmietana
  • Pietruszka lub inne świeże zioła

Zupa-krem ziemniaczano-porowa – jak zrobić?

  1. Marchew, seler, ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Szalotki obierz i pokrój w kostkę, por oczyść i pokrój w talarki.
  2. W garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć szalotki i por, podsmaż krótko. Dodaj resztę warzyw i razem wszystko podsmaż. Dolej wodę i dodaj zioła, gotuj aż warzywa zmiekkną. Zupę zblenduj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Przygotuj grzanki: chleb pokrój w niedużą kostkę, na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzanki i podsmażaj aż się zrumienią. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni.
  4. Zupę podawaj ze śmietanką, grzankami, kiełbasą i świeżymi ziołami np. pietruszką.

Zupa-krem ziemniaczano-porowa – dodatkowe informacje

Zupę można podawać solo bez śmietany, grzanek i kiełbasy, wtedy jest mało kaloryczna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa-krem ziemniaczany ze śmietaną
Następny przepis: Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode