Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami

Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami

Spożywanie zdrowych posiłków nie musi oznaczać rezygnacji z smaku. Ta zupa krem ze szpinaku z grillowanym camembertem i grzankami to świetny przykład na to, że można połączyć te dwie cechy. Ta wyjątkowa potrawa, dzięki aromatycznemu i zdrowemu szpinakowi, nabiera charakteru, a ser camembert dodaje jej głębi i kremowości. Grzanki z dodatkiem ziół to idealne uzupełnienie całego dania, nadające mu nie tylko dodatkowego smaku, ale również przyjemnej, chrupiącej tekstury. Ta kompozycja smaków sprawi, że nawet najbardziej wymagający smakosze będą zadowoleni.

Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku (450gr)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • mała cebula
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • kostka rosołowa
  • łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • Dodatkowo – bułka i camembert

Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami – jak zrobić?

  1. Szpinak dusimy na patelni razem z masłem (nie musimy go rozmrażać).
    Do garnka dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i pora. Chwilę przesmażamy, a następnie zalewamy wodą (ok. 2 litry).
    Po zagotowaniu dodajemy kostkę rosołową i szpinak.
    Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
    Dodajemy przeciśnięty czosnek.
    Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na gładką masę, dodajemy śmietanę i w razie potrzeby wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Bułkę kroimy w kostkę i robimy grzanki na patelni (bez tłuszczu).
    Camemberta kroimy w trójkąty i grillujemy na mocno nagrzanym grillu lub patelni.
    Zupę nalewamy do talerzy, na wierzch kładziemy grillowanego cameberta, posypujemy grzankami i podajemy.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Zupę krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami można podawać samą bez camemberta, jest równie pyszna. Możemy użyć śmietany kwaśnej lub słodkiej – ja dodałam kwaśną śmietanę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa-krem ziemniaczano-porowa
Następny przepis: Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode