Zrazy ze schabu.

Zrazy ze schabu.

Zrazy ze schabu to niezawodny, klasyczny daniem kuchni polskiej, które może być idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Jest to potrawa, która pomimo swojego wykwintnego wyglądu, nie jest trudna do przygotowania a jej smak z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsnych specjałów. Starannie dobrane składniki i tradycyjny sposób przyrządzenia sprawiają, że zrazy ze schabu są danie pełne smaku, sycące i niepowtarzalne. Ten niezwykle aromatyczny przepis to niezawodna propozycja dla tych, którzy poszukują solidnych dań mięsnych na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 4 długie, grubsze kabanosy
  • 150 gramów boczku w słupkach
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 cebule
  • musztarda
  • sól i pieprz prawdziwy mielony
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny – opcjonalnie
  • majeranek
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • mąka do zaciągnięcia sosu

Zrazy ze schabu – jak zrobić?

  1. Mięso pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa z obu stron, następnie przypraw solą i pieprzem prawdziwym mielonym, również z obu stron (możesz użyć ulubionej przyprawy do wieprzowiny). Każdy plaster schabu posmaruj z jednej strony łyżeczką musztardy, w zależności od wielkości schabu, możesz dać mniej lub więcej musztardy. Odstaw mięso do lodówki na parę godz. lub na całą noc. Na każdy plaster schabu posmarowany musztardą połóż kawałek kabanosa, parę słupków boczku, pół ogórka kiszonego, pół sporego plastra cebuli przeciętego na pół. Tak przygotowany plaster zwiń w roladę i zepnij jedną wykałaczką. Odłóż na talerz i przygotuj resztę zrazów aż do wykończenia plastrów schabu.
  2. Zrazy ze schabu przysmaż na nie dużej ilości oleju, do zarumienienia z każdej strony, pod koniec smażenia wrzuć posiekaną w grubsze piórka cebulę, podsmaż jeszcze chwilę. Następnie zalej mięso gotowaną wodą, dodaj liście i ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu do miękkości pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem do smaku. Na koniec gotowania, zaciągnij sos 2 łyżkami mąki, możesz dodać również śmietanę.

Słowa kluczowe: pomysł na niedzielny obiad ze schabu

Zrazy ze schabu – dodatkowe informacje

W środek zrazów ze schabu możesz dać dowolne dodatki, co tylko lubisz. Polecam również czerwoną paprykę, lub zrazy schabowe z pieczarkami i serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem
Następny przepis: Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode