Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym
Przygotuj się na prawdziwą, polską ucztę! Przedstawiamy przepis na tradycyjne, sycące i smakowite zrazy z karkówki w sosie, które są ikoną kuchni naszych babć. Dużą przewagą tej potrawy jest fakt, że można ją przygotować z góry i podawać na następny dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Trudno oprzeć się delikatnemu mięsu, zawiniętemu w roladkę, które razem z aromatycznym sosem tworzy niezapomniane połączenie. Przejdź do przepisu i odkryj tajemnice kuchni polskiej! Zrazy z karkówki w sosie to doskonały pomysł na obiad, który z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę!
admin
Składniki:
- 6 płatów z karkówki
- 250 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry do zrazów
- 250 g boczku do sosu
- 3 cebule pocięte w pióra
- 6 ogórków małych kiszonych
- musztarda, pieprz, sól
- 2 garści namoczonych suszonych borowików
- ew łyżka mąki do zrobienia zasmażki na smalcu
- smalec do obsmażania
- mąka do obtoczenia
Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym – jak zrobić?
- Karkówkę dobrze rozklepać, posypać solą i pieprzem z obu stron, jedną posmarować musztardą, ułożyć po 2 plastry boczku, pół ogórka, piórka osolonej cebuli, całość zawinąć w rulon i spiąć szpilkami lub wykałaczkami.
- Obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu, gotowe ułożyć w brytfannie.
- Obłożyć wokół pozostałymi pokrojonymi ogórkami, cebulą, boczkiem i odciśniętymi grzybami.
- Do wywaru po grzybach dodać 0,7 litra wody, osolić i zalać całość, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić zrazy ok 1 godziny w temp. 170 stopni.
- Sos powinien być lekko zagęszczony od mąki ze zrazów.
Zrazy z karkówki w sosie, roladki z karkówki w sosie.
Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy uzyskać sos bardziej gęsty należy zagęścić zasmażką na smalcu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem
Następny przepis: Zrazy z jelenia w sosie grzybowym z suską sechlońską i szalotką