zrazy wieprzowe w sosie chlebowym
Zrazy wieprzowe w sosie chlebowym to danie prosto z polskiej kuchni wiejskiej. Ta mięsna potrawa, której baza to przede wszystkim kawałki wieprzowiny zawinięte w zrolowane kęski, oczarowuje swoim intensywnym, domowym smakiem. Jednak to, co wyróżnia ten przepis spośród innych, to zdecydowanie sos chlebowy, nadający piękny, złocisty kolor i wyjątkowy aromat. Ta nietypowa propozycja, wykonana na bazie zrumienionego na patelni chleba, powinna przypaść do gustu każdemu, kto ceni oryginalne połączenia smaków. Doskonale sprawdzi się jako rodzinny obiad, ale i na specjalne okazje. Szukasz czegoś niebanalnego, a jednocześnie tradycyjnego? Wypróbuj zrazy wieprzowe w sosie chlebowym!
admin
Składniki:
- 4 płaty szynki na rolady (może być także schab)
- 3 średnie ogórki
- 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- musztarda do posmarowania kotletów
- 2 małe kromki chleba żytniego
- 2 średnie cebule
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
- sól (niewiele)
- pieprz, słodka papryka
- 3-4 kawałki suszonych grzybków (można użyć podgrzybków)
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Zrazy wieprzowe w sosie chlebowym – jak zrobić?
- Płaty mięsa myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy małą ilością soli, posypujemy czarnym pieprzem, smarujemy cienko musztardą z jednej strony. Ogórka kroimy wzdłuż na paseczki, cebulę w piórka. Na plastrze mięsa układamy boczek, 2-3 kawałki ogórków, troszkę cebuli, zawijamy ściśle, związujemy sznureczkiem. To samo robimy z resztą mięsa. 2 pozostałe cebule kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy rolady z każdej strony, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dwie cebule.
- W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy grzybki, wkładamy mięso, cebulę, dodajemy paprykę słodką, odrobinę soli i czarny pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (u mnie około 50 minut), uzupełniamy wodę, zagotowujemy.
- Do sosu wkruszamy żytni chleb (sam miąższ bez skórek), gotujemy około 10 minut.
- Roladki wyjmujemy na talerzyk, sos zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowujemy, doprawiamy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, wkładamy roladki.
- Nie dodawajmy więcej chleba do sosu, gdyż będzie zbyt kwaśny. Z solą też nie przesadzamy, bo jednak ogórki i boczek sporo soli oddadzą do mięsa.
zrazy wieprzowe w sosie chlebowym – dodatkowe informacje
Zamiast wędzonego boczku, możemy użyć chudszej wędliny, np wędzonki krotoszyńskiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.
Następny przepis: Zrazy schabowe w sosie musztardowy.