zrazy wieprzowe w sosie chlebowym

zrazy wieprzowe w sosie chlebowym

Zrazy wieprzowe w sosie chlebowym to danie prosto z polskiej kuchni wiejskiej. Ta mięsna potrawa, której baza to przede wszystkim kawałki wieprzowiny zawinięte w zrolowane kęski, oczarowuje swoim intensywnym, domowym smakiem. Jednak to, co wyróżnia ten przepis spośród innych, to zdecydowanie sos chlebowy, nadający piękny, złocisty kolor i wyjątkowy aromat. Ta nietypowa propozycja, wykonana na bazie zrumienionego na patelni chleba, powinna przypaść do gustu każdemu, kto ceni oryginalne połączenia smaków. Doskonale sprawdzi się jako rodzinny obiad, ale i na specjalne okazje. Szukasz czegoś niebanalnego, a jednocześnie tradycyjnego? Wypróbuj zrazy wieprzowe w sosie chlebowym!

Składniki:

  • 4 płaty szynki na rolady (może być także schab)
  • 3 średnie ogórki
  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • musztarda do posmarowania kotletów
  • 2 małe kromki chleba żytniego
  • 2 średnie cebule
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
  • sól (niewiele)
  • pieprz, słodka papryka
  • 3-4 kawałki suszonych grzybków (można użyć podgrzybków)
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Zrazy wieprzowe w sosie chlebowym – jak zrobić?

  1. Płaty mięsa myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy małą ilością soli, posypujemy czarnym pieprzem, smarujemy cienko musztardą z jednej strony. Ogórka kroimy wzdłuż na paseczki, cebulę w piórka. Na plastrze mięsa układamy boczek, 2-3 kawałki ogórków, troszkę cebuli, zawijamy ściśle, związujemy sznureczkiem. To samo robimy z resztą mięsa. 2 pozostałe cebule kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy rolady z każdej strony, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dwie cebule.
  2. W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy grzybki, wkładamy mięso, cebulę, dodajemy paprykę słodką, odrobinę soli i czarny pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (u mnie około 50 minut), uzupełniamy wodę, zagotowujemy.
  3. Do sosu wkruszamy żytni chleb (sam miąższ bez skórek), gotujemy około 10 minut.
  4. Roladki wyjmujemy na talerzyk, sos zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowujemy, doprawiamy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, wkładamy roladki.
  5. Nie dodawajmy więcej chleba do sosu, gdyż będzie zbyt kwaśny. Z solą też nie przesadzamy, bo jednak ogórki i boczek sporo soli oddadzą do mięsa.

zrazy wieprzowe w sosie chlebowym – dodatkowe informacje

Zamiast wędzonego boczku, możemy użyć chudszej wędliny, np wędzonki krotoszyńskiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.
Następny przepis: Zrazy schabowe w sosie musztardowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode