zrazy po nelsońsku
Zrazy po nelsońsku to smakowity danie, które będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto ceni sobie bogate, mięsne smaki. Jego nazwa pochodzi od admirała Horatio Nelsona, który jest znany z miłości do kuchni, bazującej na mięsie. Ta tradycyjna potrawa składa się z pulchnych zrazów, które są odpowiednio przyprawione i zrolowane, a potem poddawane procesowi duszenia. Kotlet po nelsońsku – jak inaczej nazywane są zrazy – to danie, które zasługuje na sposób przyrządzania, pokazujący jego pełny potencjał smakowy. Spróbujcie sami, a poczujecie, jak bujna historia i tradycja mieszka w każdym kęsie!
admin
Składniki:
- 1 kg wołowej polędwicy
- 10 suszonych prawdziwków
- 1,5 kg ziemniaków
- 3-4 cebule
- szklanka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz kolorowy
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki suszonego koperku
- roztarte ziele angielskie
- masło
Zrazy po nelsońsku – jak zrobić?
- Grzyby płuczemy i namaczamy na noc. Gotujemy ok. 30 minut, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze ok. 30 min. Powinny być al dente, bo dopieką się w piekarniku. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w talarki.
- Polędwicę kroimy w plasterki, lekko je rozbijamy. Podsmażamy na sklarowanym maśle.
- Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu po mięsie.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy ziemniaki, następnie mięso, grzyby i cebulę i na wierzch ziemniaki. Warstwy posypujemy mieszanką przypraw (sól, pieprz kolorowy, czosnek, papryka słodka, koperek, roztarte ziele angielskie). Zalewamy śmietaną. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach C.
xxxx – dodatkowe informacje
Po upieczeniu zrazy po nelsońsku zalecamy posypać ulubionymi ziołami, jak na przykład pokrzywą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy schabowe w sosie musztardowy.
Następny przepis: Zraziki drobiowe