Zraziki drobiowe

Zraziki drobiowe

Zraziki drobiowe to polski przysmak, którego historia sięga XVII wieku. Tradycyjnie przyrządza się je z mięsa wołowego, jednak ta mniej typowa wersja z mięsa drobiowego jest równie smaczna, a z pewnością lżejsza dla żołądka. Zraziki drobiowe to wyjątkowy dług dla każdego miłośnika kulinarnych podróży. Tradycyjne przyprawy dodane do mięsa oraz warzywa, którymi najczęściej nadziewa się zraziki, nadają daniu charakterystycznego, głębokiego smaku. To znakomite danie na niedzielny obiad lub specjalne okazje. Zraziki drobiowe to klasyka polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie.

Składniki:

  • Filety z piersi kurczaka
  • Małe młode marchewki
  • Młoda cebula
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Vegeta, przyprawa do kurczaka, majeranek
  • Olej
  • Wykałaczki

Zraziki drobiowe – jak zrobić?

  1. Filety kroimy na grubsze kotlety i lekko rozbijamy młotkiem. Obsypujemy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę gotujemy w całości w wodzie ok. 20 min.
  2. Mięso mielone przyprawiamy do smaku.
  3. Na filet z kurczaka kładziemy mięsko mielone, marchewkę i piórka cebuli, zawijamy w roladkę, spinamy wykałaczką.
  4. Maczamy zraziki w roztrzepanym jajku i bułce tartej oraz obsmażamy z każdej strony na rumiano.
  5. Obsmażone zrazy układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku ok. 40 min.

Zraziki drobiowe – dodatkowe informacje

Do naczynia żaroodpornego ze zrazami drobiowymi możemy włożyć kawałki masła przed wstawieniem do piekarnika; wytworzy się fajny sosik do polania np. ziemniaczków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zrazy po nelsońsku
Następny przepis: Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode