ZŁOCISTY SOS CURRY

ZŁOCISTY SOS CURRY

Przygotowanie idealnego sosu curry do ryżu jest sztuką, a zaczyna się od znajomości składników. „Złocisty sos curry” to autorskie danie pełne aromatów i smaków, które pobudzają nasze kubki smakowe do najwyższego poziomu. To nie jest zwykły sos curry, którego składniki są łatwo dostępne w każdej kuchni – to wyjątkowy sos, który z pewnością zachwyci was swoją pikantnością i bogactwem składników. Idealny do ryżu, ale również jako sos do grillowanych warzyw lub drobiu. Oto słynny przepis na „Złocisty sos curry”.

Składniki:

  • 2 małe filety z kurczaka,

    1 łyżeczka świeżo startego imbiru,

    skórka i sok z 1 całej mandarynki + 1 łyżka soku z cytryny,

    szczypta pieprzu cayenne,

    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

    1/2 łyżeczki cukru lub miodu,

    1 cebula,

    1 łyżeczka curry,

    2 łyżki śmietany 18%,

    1 kostka bulionu rosołowego,

    sól,

    czarny pieprz,

    olej (do smażenia),

    natka pietruszki,

    ryż.

Złocisty sos curry – jak zrobić?

  1. 1.

    KURCZAK: Piersi kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy i pieprzymy.

  2. 2.

    MARYNATA: Starty imbir, startą skórkę oraz wyciśnięty sok z mandarynki, sok z cytryny, pieprz cayenne, paprykę słodką, cukier lub miód mieszamy razem z pokrojonym kurczakiem i wkładamy do lodówki na 10 min.

  3. 3.

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę przysmażamy na oleju, następnie dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy około 5 min. Bulion rosołowy rozrabiamy w gorącej wodzie i wlewamy do kurczaka, kiedy zacznie się gotować dodajemy curry, śmietanę. Sos podajemy z ryżem.

Złocisty sos curry – dodatkowe informacje

Sos można zagęścić, rozpuszczając 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w 2 łyżkach wody. Można też dodać do niego natkę pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Złociste ptysie z bitą śmietaną
Następny przepis: Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode