ZŁOCISTY SOS CURRY
Składniki:
- 2 małe filety z kurczaka,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
skórka i sok z 1 całej mandarynki + 1 łyżka soku z cytryny,
szczypta pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cukru lub miodu,
1 cebula,
1 łyżeczka curry,
2 łyżki śmietany 18%,
1 kostka bulionu rosołowego,
sól,
czarny pieprz,
olej (do smażenia),
natka pietruszki,
ryż.
Złocisty sos curry – jak zrobić?
-
1.
KURCZAK: Piersi kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy i pieprzymy.
-
2.
MARYNATA: Starty imbir, startą skórkę oraz wyciśnięty sok z mandarynki, sok z cytryny, pieprz cayenne, paprykę słodką, cukier lub miód mieszamy razem z pokrojonym kurczakiem i wkładamy do lodówki na 10 min.
-
3.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę przysmażamy na oleju, następnie dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy około 5 min. Bulion rosołowy rozrabiamy w gorącej wodzie i wlewamy do kurczaka, kiedy zacznie się gotować dodajemy curry, śmietanę. Sos podajemy z ryżem.
Złocisty sos curry – dodatkowe informacje
Sos można zagęścić, rozpuszczając 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w 2 łyżkach wody. Można też dodać do niego natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Złociste ptysie z bitą śmietaną
Następny przepis: Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym