Ziemniaki pieczone z cebulą
Ziemniaki pieczone z cebulą to proste i klasyczne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. Potrawa ta, choć wyjątkowo łatwa do przygotowania, zaskakuje swoją smakowitością i zarazem prostotą składników. To świetny sposób na zdrowy obiad dla całej rodziny lub dodatek do mięsnych dań. Ten przepis to połączenie chrupiących, pieczonych ziemniaków z delikatnym, słodko-słonym smakiem cebuli, nadając jednocześnie temu daniu charakterystyczny, niepowtarzalny charakter. Czy to na codzienny obiad, czy weekendowy komfortowy posiłek, ziemniaki pieczone z cebulą to danie, które nie zawiedzie na żadnym stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 3 średnie cebule
- oliwa z oliwek lub olej
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, majeranek, szczypta cukru)
Ziemniaki pieczone z cebulą – jak zrobić?
- Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą, ciepłą wodą i kroimy jak na frytki, zostawiając skórkę. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Następnie przekładamy na blachę do pieczenia (np. na keksówkę), skrapiamy obficie oliwą (można użyć zwykłego oleju), posypujemy przyprawami i mieszamy, by dokładnie oblepić nasze ziemniaki i cebule.
- Dolewamy do warzyw ok. 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. godziny, co 15 minut mieszając.
Ziemniaki pieczone z cebulą – dodatkowe informacje
Można podać z ulubionym sosem, ja lubię posypane koperkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki śródziemnomorskie
Następny przepis: Ziemniaki pieczone w klarowanym masełku