Ziemniaczki marcepanowe
Ziemniaczki marcepanowe to tradycyjna polska wersja popularnych słodyczy marcepanowych, które zaskoczą cię swoim unikalnym smakiem. Niezwykła konsystencja, połączona z delikatnym smakiem ziemniaków i marcepanu, przyciąga wszystkich wielbicieli słodkości. Co więcej, te małe kulki pokryte cukrem pudrem są idealne jako deser po obiedzie, małe przekąski podczas spotkań lub prezenty dla bliskich. Tworzenie marcepanu z ziemniaków to nie tylko sposobność do eksperymentowania w kuchni, ale także okazja do odkrycia nowych, unikalnych smaków. Przygotuj się na niesamowite kulinarne doświadczenie ze ziemniaczkami marcepanowymi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg cukru
- 75 dag masła
- 2 op. aromatu migdałowego
- 250 gram kaszki manny
- kakao ewentualnie wiórki kokosowe
Ziemniaczki marcepanowe – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować na miękko, zemleć na gładką masę.
- Do rozgrzanego masła dodać cukier i zagotować (nie doprowadzić do wrzenia).
- Następnie dodać ziemniaki, olejek i powoli ciągle mieszając dodawać kaszkę mannę.
- Całość zostawić do zastygnięcia. Z zimnej masy formować kulki. Kuleczki obtoczyć w kakao. Można również polać je czekoladą bądź obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Ziemniaczki marcepanowe – dodatkowe informacje
Jeśli masa będzie zbyt miękka, można śmiało uformować kuleczki i włożyć je na jakiś czas do zamrażalki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
Następny przepis: Ziemniaczki