Zielone kluseczki dla dzieci

Zielone kluseczki dla dzieci

Dziś serwujemy niezwykły przepis idealny na zdrowy, kreatywny i smaczny posiłek dla naszych najmłodszych. Mowa o kolorowych kiuszonkach, które nie tylko wzbudzą zainteresowanie u dzieci, ale także dostarczą im potrzebnego błonnika i witamin. Nasze zielone kluski dla dzieci to doskonały pomysł na wprowadzenie do ich diety bogatych w składniki odżywcze warzyw. Kształtna forma i atrakcyjny kolor sprawiają, że dzieci z chęcią po nie sięgają, a mama jest zadowolona, że możemy je zdrowo i smacznie nakarmić. Każda porcja to także doskonałe źródło białka, dlatego są rewelacyjne dla rozwijających się maluchów.

Składniki:

  • 1/4 surowej piersi z kurczaka lub z indyka
  • 5 listków sałaty
  • 5 dużych listków szpinaku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 4 łyżki kaszy manny
  • masło do polania
  • (blender)

Zielone kluseczki dla dzieci – jak zrobić?

  1. Pierś pokroić w kostkę i wrzucić do blendera.
  2. Dodać umytą sałatę, szpinak i natkę.
  3. Wbić jajo i dodać namoczoną w wodzie kajzerkę.
  4. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
  6. W garnuszku zagotować wodę ze szczyptą soli.
  7. Na wrzątek przy pomocy dwóch łyżek nakładać niewielkie ilości zielonej masy formując kluseczki.
  8. Gorące polać rozpuszczonym masłem.
  9. Świetnie smakują z sałatką z pomidora.

Zielone kluseczki dla dzieci – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z sałatką z pomidora. 1 pomidor, 1 plasterek młodej cebulki, 1 gałązka natki, 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielone ogórki faszerowane twarożkiem
Następny przepis: Zielona soczewica z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode