Zielone kluseczki dla dzieci
Dziś serwujemy niezwykły przepis idealny na zdrowy, kreatywny i smaczny posiłek dla naszych najmłodszych. Mowa o kolorowych kiuszonkach, które nie tylko wzbudzą zainteresowanie u dzieci, ale także dostarczą im potrzebnego błonnika i witamin. Nasze zielone kluski dla dzieci to doskonały pomysł na wprowadzenie do ich diety bogatych w składniki odżywcze warzyw. Kształtna forma i atrakcyjny kolor sprawiają, że dzieci z chęcią po nie sięgają, a mama jest zadowolona, że możemy je zdrowo i smacznie nakarmić. Każda porcja to także doskonałe źródło białka, dlatego są rewelacyjne dla rozwijających się maluchów.
admin
Składniki:
- 1/4 surowej piersi z kurczaka lub z indyka
- 5 listków sałaty
- 5 dużych listków szpinaku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 jajko
- 1/2 bułki kajzerki
- 4 łyżki kaszy manny
- masło do polania
- (blender)
Zielone kluseczki dla dzieci – jak zrobić?
- Pierś pokroić w kostkę i wrzucić do blendera.
- Dodać umytą sałatę, szpinak i natkę.
- Wbić jajo i dodać namoczoną w wodzie kajzerkę.
- Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
- Wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
- W garnuszku zagotować wodę ze szczyptą soli.
- Na wrzątek przy pomocy dwóch łyżek nakładać niewielkie ilości zielonej masy formując kluseczki.
- Gorące polać rozpuszczonym masłem.
- Świetnie smakują z sałatką z pomidora.
Zielone kluseczki dla dzieci – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z sałatką z pomidora. 1 pomidor, 1 plasterek młodej cebulki, 1 gałązka natki, 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zielone ogórki faszerowane twarożkiem
Następny przepis: Zielona soczewica z warzywami