Zebra z klasą

Zebra z klasą

Zebra z klasą to wyjątkowy przepis, który łączy w sobie elegancję i nieprzeciętny smak. Ta niebanalna propozycja wyróżnia się na tle innych, sprawiając, że nawet zwykły wieczór może zmienić się w prawdziwe święto dla Twojego podniebienia. Ta potrawa jest idealnym wyborem na różnego rodzaju uroczystości, kiedy chcemy zachwycić swoich gości nie tylko smakiem, ale również efektowną prezentacją. Zebra z klasą to połączenie kilku składników, które razem tworzą harmonijną całość, poruszającą wszystkie zmysły. Zaskakuj, eksperymentuj i ciesz się kulinarnymi doznaniami na najwyższym poziomie!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oliwy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka białej oranżady (ja daję sprita)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zebra z klasą – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Miksujemy nadal ale na mniejszych obrotach i dolewamy oranżadę i olej a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy a do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki również mieszamy. Bierzemy okrągłą tortownicę, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do środka tortownicy wlewamy na przemian po dwie łyżki ciemnego i jasnego ciasta.
  2. 2.
    Ciasto pieczemy ok 50min w temperaturze 180 stopni.

Zebra z klasą – dodatkowe informacje

Do jednej masy czasami dodaje kokosu lub do jasnej masy wlewam 2 łyżki syropu truskawkowego. Górę ciasta możemy polać polewą czekoladową lub białą lub posypujemy cukrem pudrem albo kolorową posypka z odrobina lukru aby posypka się trzymała.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WŁOSKIE PTYSIE na DZIEŃ OJCA (ZEPPOLE di S.GIUSEPPE)
Następny przepis: żeberka z dzika w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode