Zebra z klasą
Zebra z klasą to wyjątkowy przepis, który łączy w sobie elegancję i nieprzeciętny smak. Ta niebanalna propozycja wyróżnia się na tle innych, sprawiając, że nawet zwykły wieczór może zmienić się w prawdziwe święto dla Twojego podniebienia. Ta potrawa jest idealnym wyborem na różnego rodzaju uroczystości, kiedy chcemy zachwycić swoich gości nie tylko smakiem, ale również efektowną prezentacją. Zebra z klasą to połączenie kilku składników, które razem tworzą harmonijną całość, poruszającą wszystkie zmysły. Zaskakuj, eksperymentuj i ciesz się kulinarnymi doznaniami na najwyższym poziomie!
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oliwy
- 5 jajek
- 1 szklanka białej oranżady (ja daję sprita)
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zebra z klasą – jak zrobić?
-
1.
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Miksujemy nadal ale na mniejszych obrotach i dolewamy oranżadę i olej a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy a do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki również mieszamy. Bierzemy okrągłą tortownicę, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do środka tortownicy wlewamy na przemian po dwie łyżki ciemnego i jasnego ciasta. -
2.
Ciasto pieczemy ok 50min w temperaturze 180 stopni.
Zebra z klasą – dodatkowe informacje
Do jednej masy czasami dodaje kokosu lub do jasnej masy wlewam 2 łyżki syropu truskawkowego. Górę ciasta możemy polać polewą czekoladową lub białą lub posypujemy cukrem pudrem albo kolorową posypka z odrobina lukru aby posypka się trzymała.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WŁOSKIE PTYSIE na DZIEŃ OJCA (ZEPPOLE di S.GIUSEPPE)
Następny przepis: żeberka z dzika w miodzie