Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną
Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną to jedno z tych tradycyjnych, polskich dań, które od lat goszczą na naszych stołach. To połączenie delikatnych, soczystych żeber z intensywnym smakiem kapusty zasmażanej wprost rozpływa się w ustach i wywołuje niezapomniane wrażenia smakowe. Przepis ten jest niezwykle prosty do wykonania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a tylko kilka podstawowych składników. Dla miłośników tradycyjnych smaków i danego, które smakuje jak u babci – te żeberka na pewno przypadną do gustu. Przygotuj się na kulinarną przygodę z kapustą zasmażaną do żeberek. Bez względu na okazję, to danie zawsze się sprawdzi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg pasków żeberek wieprzowych
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną – jak zrobić?
- Żeberka rozkroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką. Marynować w lodówce przez godzinę.
- Kapustę posiekać (nie odsączać z kwasu), zalać wodą (500ml) i nastawić do gotowania.
- Żeberka obsmażyć na patelni z każdej strony. Dodać do gotującej się kapusty. Wsypać majeranek i kminek. Gotować do miękkości żeberek i kapusty.
- Ugotowaną kapustę przełożyć na patelnię (może być ta sama, na której podsmażane były żeberka), na brzegu patelni zrobić wolne miejsce i rozpuścić łyżkę masła, i dodać szybko łyżkę mąki. (powstanie zasmażka). Energicznie wymieszać i połączyć z kapustą. Smażyć jeszcze przez chwilę. Można ponownie doprawić kminkiem, majerankiem, pieprzem bądź solą.
Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną – dodatkowe informacje
Można użyć kminku całego, nie mielonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: żeberka z dzika w sosie
Następny przepis: żeberka w żurawinie