Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym to danie, które z pewnością zachwyci koneserów mięsa. Przyrządzane z wieprzowych żeber, duszone do momentu, kiedy mięso staje się soczyste i kruche, są niezwykle pyszne. Kluczem do smaku są odpowiednie przyprawy oraz specjalny sos, który tworzy się podczas długiego duszenia. Kombinacja tych elementów daje efekt końcowy, który jest nie tylko smaczny, ale również aromatyczny. Przepis na żeberek w sosie własnym jest prosty i nie wymaga wielu skomplikowanych składników, czy technik. To danie doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad czy weekendowy lunch.
admin
Składniki:
- -1 kilogram żeberek pasków
- -5 średnich cebul
- -1 kostka rosołowa
- -1,5 łyżki przyprawy do mięs
- -1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- -1 łyżka mąki do obtoczenia żeberek
- -sól i pieprz
- -woda
- -olej do smażenia
Żeberka w sosie własnym – jak zrobić?
- Żeberka dzielimy na 8 części. Każdą dokładnie nacieramy solą i pieprzymy. Wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięs i dokładnie mieszamy, aby pokryła wszystkie żeberka. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Następnie żeberka obtaczamy w mące. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy. Uzupełniamy wodę, tak by przykryła całe żeberka. Całość dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
- 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w miseczce z 1 łyżką wazową sosu z żeberek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka, zagotowujemy. Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Żeberka w sosie własnym – dodatkowe informacje
Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym, lub ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka miodowo-piwne
Następny przepis: Żeberka duszone w kapuście