Żeberka w miodzie
Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na pyszne, domowe żeberka, ten przepis na żeberka w miodzie jest dla Ciebie. To niezwykłe połączenie słodkości miodu z soczystym mięsem, dostarczy Twoim kubkom smakowym niezapomnianych doznań. To idealna propozycja na rodzinny obiad, podczas którego zaskoczysz swoich bliskich nowym smakiem. Wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Składniki są proste i łatwo dostępne, a ich połączenie gwarantuje prawdziwą ucztę. Żeberka w miodzie to danie, które po prostu musisz przetestować.
admin
Składniki:
- 1,20 kg żeberek wieprzowych paski
- Marynata:
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- pieprz, sól
- ziemniaki
- zioła prowansalskie
- tymianek
- rozmaryn suszony
Żeberka w miodzie – jak zrobić?
- Dzień przed pieczeniem zamarynować żeberka. Z podanych składników przygotować marynatę. Żeberka pokroić w mniejsze porcje i namoczyć marynacie tak, aby każdy kawałek został nią pokryty.
- Żeberka wraz z marynatą zapakować do rękawa do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić w ćwiartki. Skropić olejem i posypać solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami i rozmarynem. Żeberka wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Mniej więcej na 20 minut przed zakończeniem pieczenia można rozciąć rękaw, aby żeberka się zarumieniły, a w tym czasie wkładamy w drugim naczyniu żaroodpornym przygotowane ziemniaki.
Żeberka w miodzie – dodatkowe informacje
W ten sam sposób możemy przygotować małe golonki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka w sosie meksykańskim
Następny przepis: Żeberka w miodowej marynacie z kapustą