Żeberka gotowane i smażone
Szukasz oryginalnego sposobu przygotowania żeberek? Oto przepis, który połączy dwa procesy: gotowanie i smażenie żeberka. Ten proces gwarantuje mięso pełne smaku i soczystości. Bez względu na to, czy dotychczas gotowałeś żeberka czy piekłeś, to przepis dostarczy Ci nowych doświadczeń kulinarncyh. Zachęcamy do wypróbowania metody gotowania, a potem smażenia. Ta technika pozwoli Ci uzyskać idealną konsystencję oraz smak żeberka. To smakowita alternatywa dla tradycyjnej wersji. Spróbuj, a przekonasz się, jak niesamowite mogą być gotowane.
admin
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
1 szklanka pikantnego keczupu,
1/4 szklanki soku z cytryny,
2 łyżeczki musztardy francuskiej,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki cukru,
duża szczypta soli,
1/3 łyżeczki papryki chili,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
Żeberka gotowane i smażone – jak zrobić?
- Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Żeberka włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować około 40 – 50 minut. Do garnka dodać keczup, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę, cukier i sól. Dodać również pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gotować jeszcze 20 minut, następnie wyjąć i odsączyć.
- Włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i piec do miękkości mięsa polewając je sosem z gotowania.
Żeberka podajemy w towarzystwie ciap kapusty.
Żeberka gotowane i smażone – dodatkowe informacje
czas przygotowania 30 minut + gotowanie i smażenie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka miodowo-piwne
Następny przepis: Żeberka duszone w kapuście