Żeberka duszone tradycyjne

Żeberka duszone tradycyjne

Przygotowanie żeberka duszone według tradycyjnego przepisu to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych dań. To klasyczna, niezwykle sycąca propozycja, która fantastycznie sprawdza się zarówno na rodzinnych obiadach, jak i większych spotkaniach. Żeberka duszone są niezwykle miękkie i soczyste, a dodatki i przyprawy, które stosujemy do ich przygotowania nadają im wyjątkowo smakowitego charakteru. Bardzo ważnym elementem jest sposób ich duszenia, który decyduje o tym, jak miękkie i aromatyczne będą nasze żeberka. Oto nasz przepis na tradycyjne, duszone żeberka.

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek wieprzowych z kośćmi
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 – 1,5 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Żeberka duszone tradycyjne – jak zrobić?

  1. Żeberka podzielić na kawałki, po mniej więcej dwie kości na sztukę (w zależności od wielkości żeberek). Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.
  2. Olej rozgrzać w garnku z szerokim dnem i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Wyjąć je z garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać starty na tarce czosnek i wlać bulion. Włożyć z powrotem żeberka, wsypać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny lub dłużej, aby żeberka były naprawdę miękkie. Jeśli trzeba, dodać soli. Miękkie żeberka wyjąć z sosu, wsypać mąkę i wymieszać, zagotować. Włożyć żeberka do zagęszczonego sosu.
  3. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Porady – dodatkowe informacje

danie można przygotować w szybkowarze skracając czas o połowę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka duszone w kapuście
Następny przepis: Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode