Żeberka duszone tradycyjne
Przygotowanie żeberka duszone według tradycyjnego przepisu to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych dań. To klasyczna, niezwykle sycąca propozycja, która fantastycznie sprawdza się zarówno na rodzinnych obiadach, jak i większych spotkaniach. Żeberka duszone są niezwykle miękkie i soczyste, a dodatki i przyprawy, które stosujemy do ich przygotowania nadają im wyjątkowo smakowitego charakteru. Bardzo ważnym elementem jest sposób ich duszenia, który decyduje o tym, jak miękkie i aromatyczne będą nasze żeberka. Oto nasz przepis na tradycyjne, duszone żeberka.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 kilogram żeberek wieprzowych z kośćmi
 - 2-3 łyżki oleju do smażenia
 - 1 cebula
 - 1 duży ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka tymianku
 - 1 łyżeczka mielonego kminku
 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - 1 – 1,5 szklanki bulionu
 - sól, pieprz
 - 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu
 
Żeberka duszone tradycyjne – jak zrobić?
- Żeberka podzielić na kawałki, po mniej więcej dwie kości na sztukę (w zależności od wielkości żeberek). Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.
 - Olej rozgrzać w garnku z szerokim dnem i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Wyjąć je z garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać starty na tarce czosnek i wlać bulion. Włożyć z powrotem żeberka, wsypać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny lub dłużej, aby żeberka były naprawdę miękkie. Jeśli trzeba, dodać soli. Miękkie żeberka wyjąć z sosu, wsypać mąkę i wymieszać, zagotować. Włożyć żeberka do zagęszczonego sosu.
 - Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
 
Porady – dodatkowe informacje
danie można przygotować w szybkowarze skracając czas o połowę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka duszone w kapuście
Następny przepis: Żeberka duszone w kapuście kiszonej





