Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami

Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami

Jeśli pragniesz zacząć dzień obfitym, zdrowym posiłkiem, naprawdę trudno znaleźć lepszą opcję od naszych zdrowych kanapek ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami. Są ekstremalnie pełnowartościowe, pożywne, a do tego proste do przygotowania. Soczysty szpinak, kremowe awokado, delikatne jajko i chrupiące kiełki koniczyny tworzą harmonijną kompozycję smaków, której trudno się oprzeć. Przygotując tę kanapkę, dostarczamy naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Są to kanapki, które zasługują na miano prawdziwego „power food”. Opcja idealna na śniadanie lub jako pożywna przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • na 4 kanapki;
  • 2 razowe bułki
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • odrobina masła lub margaryny do pieczywa (można pominąć)
  • sól morska w młynku
  • pieprz kolorowy w młynku
  • kilka kropel soku z cytryny

Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami – jak zrobić?

  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i bardzo cienko obrać ze skórki. Pokroić na plasterki pionowo. Solidnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki.
  2. Przekrojone bułki posmarować masłem lub margaryną, położyć opłukane listki świeżego szpinaku, plasterki awokado, jajka a na wierzch kiełki. Całość oprószyć solą i pieprzem.

Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami – dodatkowe informacje

Coś dla osób będących na diecie tarczycowej. Polecam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowe owsiane ciastka
Następny przepis: Zdrowe Muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode