Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami
Jeśli pragniesz zacząć dzień obfitym, zdrowym posiłkiem, naprawdę trudno znaleźć lepszą opcję od naszych zdrowych kanapek ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami. Są ekstremalnie pełnowartościowe, pożywne, a do tego proste do przygotowania. Soczysty szpinak, kremowe awokado, delikatne jajko i chrupiące kiełki koniczyny tworzą harmonijną kompozycję smaków, której trudno się oprzeć. Przygotując tę kanapkę, dostarczamy naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Są to kanapki, które zasługują na miano prawdziwego „power food”. Opcja idealna na śniadanie lub jako pożywna przekąska w ciągu dnia.
admin
Składniki:
- na 4 kanapki;
- 2 razowe bułki
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- 4 łyżki kiełków rzodkiewki
- kilka liści świeżego szpinaku
- 1 dojrzałe awokado
- odrobina masła lub margaryny do pieczywa (można pominąć)
- sól morska w młynku
- pieprz kolorowy w młynku
- kilka kropel soku z cytryny
Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami – jak zrobić?
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i bardzo cienko obrać ze skórki. Pokroić na plasterki pionowo. Solidnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki.
- Przekrojone bułki posmarować masłem lub margaryną, położyć opłukane listki świeżego szpinaku, plasterki awokado, jajka a na wierzch kiełki. Całość oprószyć solą i pieprzem.
Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami – dodatkowe informacje
Coś dla osób będących na diecie tarczycowej. Polecam.