Zdrowe gofry razowe
Zdrowe gofry razowe to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Idealnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub lekki obiad. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a do ich wykonania wykorzystamy wyłącznie naturalne składniki. Sprawia, że są to gofry dostosowane do potrzeb osób dbających o linię i zdrową dietę. Kombinacja produktów razowych z dodatkami pozwala nam na stworzenie pysznych i zdrowych gofrów. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i entuzjastom zdrowego odżywiania, gdyż zdrowe gofry razowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim nasycające i pełne wartościowych składników.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 350g mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g oleju słonecznikowego
- Szczypta soli
Zdrowe gofry razowe – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z ksylitolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
- Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
- Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Zdrowe gofry razowe – dodatkowe informacje
Na zdjęciu gofry podałam z jogurtem typu islandzkiego i owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowe i szybkie Ciasto Marchewkowe
Następny przepis: Zdrowe frytki