Zdrowa kanapka lodowa
Przygotowanie zdrowych posiłków nie musi oznaczać godzin spędzonych nad garnkami. Prezentuję Wam przepis na zdrową kanapkę lodową – doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, kalorycznych deserów. Niska zawartość cukru i mnóstwo wartościowych składników odżywczych to tylko niektóre z jej atutów. Idealna propozycja na upalne letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, lecz nie chcemy się obciążać ciężkim jedzeniem. Kanapki lodowe są nie tylko smaczne, ale również kreatywne i kolorowe, dlatego z pewnością zadowolą najmłodszych domowników. Sprawdź, co jest potrzebne do ich przygotowania.
admin
Składniki:
- 16 herbatników
- 2 mrożone pokrojone banany
- 100g rodzynek namoczonych przez noc w kawie
- 200ml mocnej kawy nie słodzonej (najlepiej z tygielka)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Zdrowa kanapka lodowa – jak zrobić?
- 100g przepranych rodzynek, zalewamy gorącą i mocną kawą (200ml),odstawiamy na noc do naciągnięcia
- Dojrzałe 2 banany kroimy w kostkę, mrozimy przynajmniej przez 2 godziny
- Następnego dnia, do miski przekładamy zamrożone banany, rodzynki wraz z pozostałym płynem, przyprawy – całość przez chwilę blendujemy, by uzyskać gęstą masę
- Na herbatniki wykładamy masę, którą przykrywamy kolejną warstwą herbatników – jeżeli mieliśmy mało zmrożone banany, wkładamy na około 30 minut do zamrażarki, w przypadku uzyskania mocno zmrożonej masy – wystarczy nałożyć na herbatniki (1 kanapka to około 1 łyżka masy) i można jeść bezpośrednio po przygotowaniu
Zdrowa kanapka lodowa – dodatkowe informacje
Kanapki wychodzą słodkie za sprawą rodzynek, które są równoważone kawą. Z tej porcji wychodzi 8 kanapek. Banany mrożone przez noc powodują, że powstaje błyskawicznie lodowa masa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania
Następny przepis: ZBUNTOWANY ANIOŁ