zawijaniec z ciasta francuskiego

zawijaniec z ciasta francuskiego

Zapraszamy do odkrycia magicznego świata pieczenia z przepisem na zawijaniec z ciasta francuskiego. To nieodkryty skarb dla wszystkich miłośników smacznych, ale jednocześnie prostych w wykonywaniu wypieków. Każdy z nas z pewnością kiedykolwiek zastanawiał się, jak zwinąć ciasto francuskie lub jak zawijać ciasto francuskie, aby uzyskać idealny zawijaniec. Właśnie dlatego ten przepis, który koncentruje się na pracy z ciastem francuskim, przeniesie nas w podróż do kulinarnej Francji, zaskakując różnorodnością kształtów i smaków, które można uzyskać z tego wszechstronnego składnika. Przygotujcie się na fantastyczną przygodę z ciastem francuskim!

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz

Zawijaniec z ciasta francuskiego – jak zrobić?

  1. 1.
    1. Brokuł umyj, podziel na male różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
    2. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    3. Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka a następnie podsmaż na patelni z olejem.
    4. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    5. Wszystkie składniki połącz w jednej misce.
  2. 2.
    1. Gotowe ciasto francuskie delikatnie rozwiń na blacie i podziel je na 2 równe części.
    2. Na środek ciasta wyłóż 1/4 farszu, zostaw ok. 0.5 cm od górnego brzegu i ok. 2 cm od dolnego, wtedy łatwiej będzie je zawinąć.
    3. Boki ciasta pokrój na paski o grubości ok. 2 cm.
    4. Zakładaj paski jeden na drugi.
  3. 3.
    1. Gotowy zawijaniec piecz w piekarniku o temp. 200 st. przez ok. 20-25 min.
    2. Pod koniec pieczenia posyp zawijaniec odrobiną żółtego sera.

porady – dodatkowe informacje: zawijaniec z ciasta francuskiego

Zawijaniec z ciasta francuskiego to smaczna przekąska, którą można podawać z sosem czosnkowym. Jednak jak zwinąć ciasto francuskie, żeby uzyskać idealny zawijaniec? Oto kilka porad:


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zawijaniec drożdżowy z kakao
Następny przepis: ZASMAŻKA - III stopnie - rodzaje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode