Zawijaniec drożdżowy z kakao

Zawijaniec drożdżowy z kakao

Zasłuż sobie na słodkie chwile radości i zadowolenia, przygotowując pyszny drożdżowy zawijaniec z kakao. Ten tradycyjny wypiek, uzyskujący swoją unikalną formę poprzez różne techniki zawijania ciasta, jest prawdziwym symbolem domowej sztuki kulinarnej. Zawijaniec z kakao to doskonała propozycja na weekendowy deser lub jako smakołyk do popołudniowej kawy. To połączenie puszystego ciasta drożdżowego inspirowanego babką drożdżową, z intensywnie czekoladowym nadzieniem z kakao, to prawdziwie królewski deser. Każdy kęs jest niczym objawienie, mocno czekoladowe, wilgotne i idealnie słodkie. Bez względu na okazję, ten przepis na zawijaniec z kakao zadowoli wszystkie podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz rozpuścić)
  • Nadzienie:
  • Wersja z dużą ilością kakao:
  • 240g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 150g zimnego masła
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko

Zawijaniec drożdżowy z kakao – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania:
    Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.
    Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozbitym żółtkiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.

Zawijaniec drożdżowy z kakao – dodatkowe informacje

Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zawijaniec z kakao
Następny przepis: zawijaniec z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode