zawijaniec z ciasta francuskiego
Zapraszamy do odkrycia magicznego świata pieczenia z przepisem na zawijaniec z ciasta francuskiego. To nieodkryty skarb dla wszystkich miłośników smacznych, ale jednocześnie prostych w wykonywaniu wypieków. Każdy z nas z pewnością kiedykolwiek zastanawiał się, jak zwinąć ciasto francuskie lub jak zawijać ciasto francuskie, aby uzyskać idealny zawijaniec. Właśnie dlatego ten przepis, który koncentruje się na pracy z ciastem francuskim, przeniesie nas w podróż do kulinarnej Francji, zaskakując różnorodnością kształtów i smaków, które można uzyskać z tego wszechstronnego składnika. Przygotujcie się na fantastyczną przygodę z ciastem francuskim!
admin
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 piersi z kurczaka
- 30 dag żółtego sera
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz
Zawijaniec z ciasta francuskiego – jak zrobić?
-
1.
1. Brokuł umyj, podziel na male różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka a następnie podsmaż na patelni z olejem.
4. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki połącz w jednej misce. -
2.
1. Gotowe ciasto francuskie delikatnie rozwiń na blacie i podziel je na 2 równe części.
2. Na środek ciasta wyłóż 1/4 farszu, zostaw ok. 0.5 cm od górnego brzegu i ok. 2 cm od dolnego, wtedy łatwiej będzie je zawinąć.
3. Boki ciasta pokrój na paski o grubości ok. 2 cm.
4. Zakładaj paski jeden na drugi. -
3.
1. Gotowy zawijaniec piecz w piekarniku o temp. 200 st. przez ok. 20-25 min.
2. Pod koniec pieczenia posyp zawijaniec odrobiną żółtego sera.
porady – dodatkowe informacje: zawijaniec z ciasta francuskiego
Zawijaniec z ciasta francuskiego to smaczna przekąska, którą można podawać z sosem czosnkowym. Jednak jak zwinąć ciasto francuskie, żeby uzyskać idealny zawijaniec? Oto kilka porad:
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zawijaniec drożdżowy z kakao
Następny przepis: ZASMAŻKA - III stopnie - rodzaje