Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową to kuszący deser, który łączy w sobie smak słodkich jabłek z kremowym jogurtem i aromatycznym ryżem. Ten przepis jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą poeksperymentować z tradycyjnymi deserami. Jego podstawowe składniki, takie jak ryż i jabłka, są łatwo dostępne i przystępne cenowo, a prosty i świeży smak jogurtu dodaje deserowi lekkości, czyniąc go idealnym zakończeniem każdego rodzaju posiłku. Zaskocz swoich gości i podaj im tę wyjątkową potrawę na deser – ryż z jabłkami i jogurtem.

Składniki:

  • 30 dag białego ryżu
  • mleko
  • woda
  • szczypta soli
  • miód do smaku
  • 2 łyżeczki masła 82 %
  • cynamon mielony według uznania
  • około 1 kg jabłek
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 cukier waniliowy

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewamy mleko i wodę, w proporcji pół na pół. Wsypujemy ryż i sól. Następnie ryż gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Mieszamy często, a pod koniec gotowania cały czas, żeby nie przywarł do garnka. Do miękkiego ryżu dodajemy miód do smaku.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością gorącej wody, dodajemy łyżeczkę masła i dusimy do miękkości. Do miękkich jabłek dodajemy miód do smaku.

3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie jabłka, oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem, nakładamy drugą połowę ryżu, a wierzch smarujemy jogurtem. Ryż zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

4. Gotowy ryż kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową – dodatkowe informacje

Z tej receptury wychodzi 4 większe porcje lub 8 mniejszych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany ser camembert w cieście
Następny przepis: Zapiekany ryż z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode