Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową
Składniki:
- 30 dag białego ryżu
- mleko
- woda
- szczypta soli
- miód do smaku
- 2 łyżeczki masła 82 %
- cynamon mielony według uznania
- około 1 kg jabłek
- 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 cukier waniliowy
Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko i wodę, w proporcji pół na pół. Wsypujemy ryż i sól. Następnie ryż gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Mieszamy często, a pod koniec gotowania cały czas, żeby nie przywarł do garnka. Do miękkiego ryżu dodajemy miód do smaku.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością gorącej wody, dodajemy łyżeczkę masła i dusimy do miękkości. Do miękkich jabłek dodajemy miód do smaku.
3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie jabłka, oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem, nakładamy drugą połowę ryżu, a wierzch smarujemy jogurtem. Ryż zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
4. Gotowy ryż kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową – dodatkowe informacje
Z tej receptury wychodzi 4 większe porcje lub 8 mniejszych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekany ser camembert w cieście
Następny przepis: Zapiekany ryż z truskawkami