Zapiekany Por

Zapiekany Por

Zapraszamy do odkrywania kulinarnych możliwości pory, warzywa zbyt często lekceważonego w naszej kuchni. Zapiekany por, z charakterystycznym, subtelnie słodkim smakiem, może okazać się nieoczekiwaną gwiazdą Twojego stołu. Aksamitna tekstura pieczonego pora idealnie komponuje się z roztopionym serem, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków, które zadowoli każdego miłośnika warzywnych przekąsek. Ten prosty w wykonaniu przepis, z łatwo dostępnymi składnikami, pozwoli Ci na szybkie przygotowanie wyjątkowego dnia codobowego bądź weekendowego posiłku. Pory zapiekane z serem to propozycja, która ucieszy zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsnych dań.

Składniki:

  • 3 średnie pory
  • 300 ml śmietany
  • masło
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Zapiekany por – jak zrobić?

  1. Oczyszczamy pory, odcinamy zieloną część i kroimy w niewielkie krążki o grubości ok. 0,5 cm.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pora, chwilę smażymy. Następnie przykrywamy i dusimy, aż por będzie miękki.
  3. Gdy por jest już miękki, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy połowę sera, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Resztą sera posypujemy wierzch potrawy.
  4. Zapiekamy w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 200 °C.

SMACZNEGO!

Zapiekany Por – dodatkowe informacje

Jeśli nie masz wystarczającej ilości śmietany możesz dodać mleka 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany ryż z truskawkami
Następny przepis: Zapiekany pęczak na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode