Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym

Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym

Zapraszamy do odkrycia autentycznej włoskiej kuchni z naszym przepisem na zapiekankę z makaronem penne i mięsem mielonym. To połączenie klasycznego makaronu penne z bogatym i pikantnym mięsem mielonym tworzy prawdziwie satysfakcjonujące i pyszne danie. Idealny komfortowy posiłek na wieczór, który jest łatwy do przygotowania i z pewnością zachwyci wszystkich gości. Jest to pełne smaku, sycące danie, które jest równie satysfakcjonujące, jak brzmi. Tak więc, jeśli szukasz prostego, ale wyszukanego przepisu na kolację, ta zapiekanka z makaronem penne i mięsem mielonym jest właśnie tym, czego potrzebujesz.

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 3 cebule
  • 15 dkg żółtego sera
  • groszek konserwowy
  • koncentrat pomidorowy
  • 200 ml zimnej wody
  • 100 ml śmietany 18%
  • suszona bazylia
  • majeranek
  • oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso i smażymy. Gdy mięso jest usmażone dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką.
  3. Śmietana mieszamy z wodą, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem.
  4. Zapiekanka
    Makaron układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym na to mięso mielone i ponownie tak kilka warstw. Na wierzch układamy makaron zalewamy sosem śmietanowym i układamy ser.
  5. Zapiekanka
    Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Zapiekankę z makaronem penne i mięsem mielonym możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode