zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to pyszna, sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów, spotkań ze znajomymi, a także jako rozgrzewająca kolacja. Ten wspaniały dani pokazuje, jak prostymi składnikami można stworzyć prawdziwie królewskie danie. To połączenie mięsa z sosami i wyrazistym serem, które łączą się z delikatnością makaronu, jest niesamowicie satysfakcjonujące. Przepis jest niezwykle prosty do wykonania także dla początkujących kucharzy, ale wcale na tym nie traci swojego smaku. Składniki, które są potrzebne do stworzenia tej potrawy, są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 30 dag makaronu rurki
  • 150 gram sera
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,4l mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso smażymy przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy mięso się usmaży dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażymy.
  3. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i szybko mieszamy, żeby się nie przypaliło. Do tego dolewamy mleko i cały czas mieszamy do czasu zgęstnienia. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i spora ilością bazylii.
  4. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy żeby składniki się połączyły.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i dodajemy na przemian makaron i mięso (makaron-mięso-makaron). Całość posypujemy startym serem.
  6. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30min aż ser się rozpuści.

xxxx – dodatkowe informacje

Do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym i sosem beszamel można również dodać pieczarki. Wówczas warstwę przesmażonych pieczarek przekładamy z mięsem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi
Następny przepis: Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode