Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi

Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi

Zapiekanka makaronowa z serkiem topionym to doskonały sposób na przekształcenie prostych składników w coś naprawdę wyjątkowego. Popularna we Włoszech i nie tylko, ta zapiekanka z makaronem to niepowtarzalna i smaczna potrawa, którą można przygotować z łatwo dostępnych składników. Dodatek serka topionego nadaje temu danu kremowej i bogatej tekstury. Możemy przygotować zapiekankę na różne okazje, czy to na kolację w domu, czy jako danie na wiosenną czy letnią imprezę na świeżym powietrzu. Ta zapiekanka makaronowa z serkiem topionym jest prawdziwym jedzeniem duszy, które łączy w sobie komfort, prostotę i wykwintny smak.

Składniki:

  • makaron (najlepiej świderki)
  • 30 dag szynki konserwowej
  • brokuł
  • 2 opakowania serków topionych
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • czosnek
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi – jak zrobić?

  1. Makaron i brokuł gotujemy (oczywiście osobno).

    Pokrojoną szynkę, pieczarki, cebulę podsmażamy.

    Dodajemy ugotowany brokuł, czosnek, przyprawy.

    Bulion mieszamy ze śmietaną i mąką i zalewamy podpieczone składniki czekając, aż wszystko się połączy i zgęstnieje.

    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ugotowanego makarony, zalewamy połową przygotowanych składników. Układamy na górze serki topione. Czynność powtarzamy (znów makaron, na to składniki i serki).

    Zapiekamy ok. 10 minut (serki muszą się stopić i zarumienić).

Zapiekanka makaronowa z serkami topionymi – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują serki topione z dodatkiem szynki. Co do bulionu preferuję warzywny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka makaronowa z sosem serowym
Następny przepis: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode