Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym
Zapraszamy do odkrycia autentycznej włoskiej kuchni z naszym przepisem na zapiekankę z makaronem penne i mięsem mielonym. To połączenie klasycznego makaronu penne z bogatym i pikantnym mięsem mielonym tworzy prawdziwie satysfakcjonujące i pyszne danie. Idealny komfortowy posiłek na wieczór, który jest łatwy do przygotowania i z pewnością zachwyci wszystkich gości. Jest to pełne smaku, sycące danie, które jest równie satysfakcjonujące, jak brzmi. Tak więc, jeśli szukasz prostego, ale wyszukanego przepisu na kolację, ta zapiekanka z makaronem penne i mięsem mielonym jest właśnie tym, czego potrzebujesz.
admin
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 3 cebule
- 15 dkg żółtego sera
- groszek konserwowy
- koncentrat pomidorowy
- 200 ml zimnej wody
- 100 ml śmietany 18%
- suszona bazylia
- majeranek
- oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- oliwa
Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzamy.
- Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso i smażymy. Gdy mięso jest usmażone dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką.
- Śmietana mieszamy z wodą, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem.
-
Makaron układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym na to mięso mielone i ponownie tak kilka warstw. Na wierzch układamy makaron zalewamy sosem śmietanowym i układamy ser. -
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Zapiekankę z makaronem penne i mięsem mielonym możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamel i serem
Następny przepis: Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem