Zapiekany fioletowy kalafior

Zapiekany fioletowy kalafior

Jest to wyjątkowy przepis na zapiekany fioletowy kalafior. Fioletowy kalafior nie tylko dodaje koloru i niecodziennej estetyki danie, ale także posiada więcej antyoksydantów niż jego biały odpowiednik. To danie jest prostym, lecz efektownym sposobem na urozmaicenie codziennego menu. Idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas przyjęcia dla przyjaciół. Kalafior jest delikatny w smaku i łatwo przyjmuje aromaty z innych składników, podkreślając ich nuty, co pozwala na eksperymentowanie ze smakami. Zapiekany do złotego koloru, staje się kruchy na zewnątrz, a w środku zachowuje delikatność i soczystość.

Składniki:

  • 200 g fioletowego kalafiora
  • 400 g kalafiora białego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z cytryny
  • 200 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 150 g sera mozzarella
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy
  • pomidorki koktajlowe

Zapiekany fioletowy kalafior – jak zrobić?

Zapiekany fioletowy kalafior – dodatkowe informacje

Fioletowy kalafior tuż po ugotowaniu zrobi się szary, ale jeżeli skropimy go sokiem cytrynowym odzyska fioletową barwę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany kogel - mogel z owocami
Następny przepis: zapiekanki z pieczarkami i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode