Zapiekany kogel - mogel z owocami

Zapiekany kogel – mogel z owocami

Zapiekany kogel – mogel z owocami to deser, który stanowi niepowtarzalne połączenie smakowe. Znany wszystkim dzieciom kogel – mogel w wersji pieczonej przeniesie nas w świat dziecięcych wspomnień, a dodatek owoców sprawi, że smak stanie się jeszcze bardziej wyrazisty. Ta propozycja desertu na pewno zachwyci nie tylko fanów słodkości, ale także wszystkich poszukiwaczy niecodziennych, kulinarnych doznań. Przygotuj się na oryginalny przepis pełen tradycyjnych składników, który dodatkowo dzięki łatwemu wykonaniu, staje się atrakcyjnym pomysłem na niespodziewany deser, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przyjrzyjmy się więc, jakie składniki potrzebne są do jego przygotowania.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • garść malin
  • garść borówek
  • kilka truskawek

Zapiekany kogel – mogel z owocami – jak zrobić?

  1. Ucieramy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Przekładamy masę do 4 kokilek do zapiekania.
  3. Owoce myjemy, osuszamy i wrzucamy na kogel mogel.
  4. Zapiekamy ok 5-8 min w 180 st. Smacznego!

Zapiekany kogel – dodatkowe informacje

Możemy użyć dowolnych owoców – jakie akurat mamy. Mogą być także mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany pęczak na słodko
Następny przepis: Zapiekany kabaczek z niezwykłym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode